اهمیت «امنیت افغانستان» برای ایران-راهبرد معاصر
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد
یادداشت اختصاصی «سیدرضا صدرالحسینی»، کارشناس مسائل بین الملل

اهمیت «امنیت افغانستان» برای ایران

مسئله حاکمیت با ثبات و مردمی در افغانستان برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت دارد. جریان سیاسی که بیشتر مورد اقبال مردم این کشور باشد و بتواند حاکمیت را به اثبات برساند تا صلح و آرامش و توسعه اقتصادی را در این کشور حاکم کند، مورد حمایت ویژه جمهوری اسلامی ایران خواهد بود، لذا ایران اسلامی از هیچ گروه و جریانی که با ایجاد تشنج و تضعیف حاکمیت کشور افغانستان یا با توسل به زور در پی به کرسی نشاندن خواسته های خود باشد حمایتی صورت نمی گیرد.
سیدرضا صدرالحسینی؛ کارشناس مسائل بین الملل
تاریخ انتشار: ۱۴:۱۲ - ۲۲ تير ۱۴۰۰ - 2021 July 13
کد خبر: ۹۴۹۴۲

اهمیت «امنیت افغانستان» برای جمهوری اسلامی

 

به گزارش راهبرد معاصر،  با نگاهی به روند های اخیر حوادث سیاسی که در کشور همسایه افغانستان به وقوع می پیوندد می توان گفت جمهوری اسلامی ایران با توجه به تعاملات اقتصادی و اشتراکات فرهنگی و تاریخ مشترکی که با این کشور دارد به شدت و با دقت وقایع افغانستان را مورد بررسی قرار می دهد.

 

قرار گرفتن ایران و افغانستان در یک حوزه تمدنی مشترک کار سختی را بر عهده ما به عنوان همسایه ای با 900 کیلومتر مرز مشترک قرار داده است، از این رو مسئولین جمهوری اسلامی در حوزه حوزه سیاست خارجی این موضوع را یک امر مهم می دانند که حفظ امنیت افغانستان به امنیت ایران و منطقه کمک شایان توجهی می کند، ضمن اینکه سیاست حمایت از مردم افغانستان به عنوان ملت این کشور یکی از راهبردی ترین سیاست های خارجی ما به شمار می رود.

 

ده ها سال است تعداد کثیری از مردم افغانستان در ایران اسلامی روزگار می گذرانند. ایران اسلامی با کشور دوست و برادر افغانستان تعاملات اقتصادی گسترده و رو به رشدی دارد که تامل بیشتر بر آن می تواند ظرفیت های گسترده و متنوع تری برای تجارت را در اختیار طرفین قرار دهد، از این منظر هرگونه بی ثباتی در افغانستان بر روی مسائل یاد شده برای جمهوری اسلامی ایران نیز بی تاثیر نیست.

 

ارتباط امنیت دو کشور بر روی یکدیگر این موضوع مهم را تایید می کند که هر دو کشور باید به دنبال افزایش امنیت و ارتقای رابطه ایمن با هم باشند، بنابراین وضعیت کنونی و آینده دو کشور ایران و افغانستان بر روی هم تاثیر می گذارد و نمی توان نسبت به آنچه در افغانستان می گذرد بی تفاوت بود.

 

 ایجاد امنیت درافغانستان همواره یکی از مهمترین دغدغه های نظام جمهوری اسلامی ایران بوده است. قطعاً سرنوشت اقوام و مذاهب مختلف در افغانستان برای جمهوری اسلامی ایران بسیار حائز اهمیت است چرا که بخشی از ملت افغانستان نیز انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی را پشتوانه خود می دانند. اقداماتی که در ماه های اخیر توسط طالبان در سرزمین افغانستان رخ داده که حساسیت موضوع افغانستان برای نهادهای امنیت ملی را افزایش داده است موجب شد تا نظام جمهوری اسلامی ایران تصمیم خطیری را برای افزایش امنیت در دو کشور اتخاذ کند، تصمیم برای برگذاری اجلاسی بین سران طالبان و دولتمردان افغانستان که هفته گذشته به منظور دعوت طرفین به برقراری و افزایش صلح، ثبات ،امنیت و آرامش مردم افغانستان صورت گرفت.

 

جمهوری اسلامی ایران با دعوت از همه جریان های موثر در کشور افغانستان اعم از دولت، مجاهدان با سابقه این کشور و طالبان چند موضوع مهم را مورد  قرار داد. تاکید بر استقرار ثبات و امنیت در افغانستان که موضوع مهمی برای جمهوری اسلامی ایران به شمار می رود. بی تردید جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه حاضر به تحمل ناامنی مرزها و ناامنی افغانستان بعد از فرار نیروهای آمریکایی در افغانستان نیست، بنابراین از هر کوششی برای ایجاد ثبات و امنیت  نهادهای حاکمیتی در این کشور کوتاهی نخواهد کرد.

 

دومین مسئله موضوع سلامت مردم و نکته مهم بعدی افزایش ارتباط بین دو کشور ایران و افغانستان است. ضمن اینکه جمهوری اسلامی ایران نمی تواند در قبال پازل آمریکایی‌ها که به‌ دنبال بی‌ثباتی و آنارشیسم سیاسی در افغانستان هستند بی‌تفاوت باشد.bاز این رو جمهوری اسلامی ایران با دعوت از همه طرف ها برای دعوت به صلح و ایجاد دولتی مستحکم، کشوری مستقل با حاکمیتی مشخص دعوت به عمل آورد.

 

 قطعا مسئله حاکمیت با ثبات و مردمی در افغانستان برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت دارد که جریان سیاسی که بیشتر مورد اقبال مردم این کشور باشد و بتواند حاکمیت را به اثبات برساند تا صلح و آرامش و توسعه اقتصادی را در این کشور حاکم کند، مورد حمایت ویژه جمهوری اسلامی ایران خواهد بود، لذا ایران اسلامی از هیچ گروه و جریانی که با ایجاد تشنج و تضعیف حاکمیت کشور افغانستان یا با توسل به زور در پی به کرسی نشاندن خواسته های خود باشد حمایتی صورت نمی گیرد.

 

بی تردید دیدگاه و عملکرد مستقل جمهوری اسلامی ایران قطعاً با بسیاری از کشورهای فرامنطقه ای مانند آمریکا در رابطه با افغانستان متفاوت است و هیچ گونه زمین بازی در افغانستان را کشورهای فرامنطقه ای نمی‌توانند برای جمهوری اسلامی با عنایت به سوابق ارتباط با ملت و دولت افغانستان ایجاد کنند.

ارسال نظر